La 4a edició de la Nit Europea de la Recerca de la UdL a la ciutat de Lleida
Divendres, 27 de setembre en el marc de la festa institucional de la UdL i de les festes de tardor de la Ciutat de Lleida
Descarregar PdfXarxes socials. Podeu seguir els hashtags, penjar fotos i comentaris a les xarxes socials i Twitter:
#NitEuropeadelaRecercaUdL
#NitdelaRecercaLleida
#ResearchersNight
#RecercaUdL
El darrer divendres del mes de setembre se celebra a moltes ciutats d’Europa la Nit Europea de la Recerca (Researchers’ Night), amb la finalitat d’apropar la ciència, la recerca i la tecnologia a la ciutadania. Aquest any celebrarà el seu catorzè aniversari i el tema seleccionat per la Comunitat Europea és La taula periòdica dels elements. Has pensat que pots localitzar, en aquesta taula, els components de totes les coses amb les quals interacciones en el dia a dia?
La Nit de la Recerca a Catalunya està organitzada per la Universitat de Barcelona (UB); Universitat Autònoma de Barcelona (UAB); Universitat de Girona (UdG); Universitat Rovira i Virgili (URV); Universitat de Lleida (UdL), l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i l'Institut de Recerca Biomèdica (Barcelona i Lleida) entre altres entitats i punts d'interès de ciutats del territori català. Els actes estan recolzats per la Comissió Europea com a part de les Accions Marie Curie, un programa per potenciar carreres del personal investigador europeu.
La organització de les activitats que concerneixen la Universitat de Lleida i els seus centres de recerca recau sobre l'Institut INSPIRES i en concret, sobre el GREiA Research Group.
Informació sobre els horaris, sessions dels tallers (7) de l’INDEST el divendres, 27 de setembre:
Mindfulness: de l'evidència científica a la vida quotidiana Taller a càrrec de Silvia Solé (grup de recerca GESEC i GRECS) IPs: Fidel Molina i Montse Gea), 50 min. Horaris: 1a sessió: 16.00 – 16:50 h; 2a sessió: 19:00 – 19.50 h; 3a sessió: 20:30 – 21:20 h.
En aquest taller gaudiràs d'una introducció a la tècnica Mindfulness o atenció plena, des d'un punt de vista científic, i com aquesta pot canviar el teu dia a dia. El taller inclou dos exercicis pràctics. Adreçat a públic adult. Places: 20.
¿Sabes si eres búho o alondra? Conoce tu cronotipo con Sueñon® Taller a càrrec de Carolina Climent Sanz i Filip Bellon (grup de recerca GESEC i GRECS) IP: Fidel Molina i Montse Gea), 45 min. Horaris: 1a sessió: 17.30 – 18:15.00 h; 2a sessió: 20:30 – 21:15 h.
T'agrada dormir al matí? o ets dels que gaudeixen veient sortir el sol?. Vine a conèixer què diu la ciència sobre els cronotips i el seu impacte en els patrons del son i activitat, et donarem exemples de la vida quotidiana que poden alterar la son (ús de pantalles, etc). Adreçat a públic adult. Places: 30.
RSC (Responsabilitat Social Corporativa) a l'empresa. Vols veure'l des de dins? L'obrim per a tu Xerrada/Taller a càrrec de Marc Garcia i Paquita Sanvicen (grup de recerca GESEC), 60 min. Horari: sessió de 20:00 – 21.00 h.
Xerrada i taller sobre com la responsabilitat social suposa un compromís entre l'empresa i la societat a partir dels cinc gran vectors d'impacte d'una organització: bon govern, ambiental, social, laboral i econòmic. Adreçat a treballadors de qualsevol tipus d'empresa, organització, institució; i adolescents interessats en el tema. Places: 30.
Els perquès de les coses i de les persones: els busquem? Exemples per pensar i dissenyar en investigació social Taller a càrrec de Paquita Sanvicen i Marc Garcia (grup de recerca GESEC), 90 min. Horaris: 1a sessió 16:00 – 17:30 h; 2a sessió: 18:30 – 20:00 h.
Parlarem de dos tipus d'investigacions (com ens afecta l'ús massiu d'internet i de la multiculturalitat per millorar la ciutadania) i aprendrem que tots podem ser investigadors. Adreçat a públic adolescent i adult. Places: 20.
Lectura i escriptura creativa entorn la vellesa Taller a càrrec de Marilia Simari Crozara, Marta Gort Paniello i Inesa Shevchenko (grup de recerca Dedal-Lit) IP: Núria Casado, 90 min., en dos sessions on es presentaran les nocions d'identitat i creativitat en la vellesa, es vol posar de relleu que la identitat està en constant evolució i lligada al procés d'envelliment. Adreçat a un públic adolescent i adult. Places: 20. Horaris:
Sessió 1 (90 min.) 15:30 – 17:00 h. Dona Katucha i Ripcord a càrrec de Marilia Simari Crozara i Inesa Shevchenko.
Sessió 2 (90 min.) 20:00 – 21:30 h. The Bear Came over the Mountain i Ripcord a càrrec de Marta Gort Paniello i Inesa Shevchenko.
Jocs intergeneracionals per reflexionar sobre les edats Taller a càrrec d'Emma Domínguez, Núria Mina i Maricel Oró (grup de recerca Dedal-Lit) IP: Núria Casado, 90 min. Horari: sessió 15:30 – 17:00 h.
Jocs i dinàmiques per fer en família o grups d'amics d'edats ben diverses per gaudir i reflexionar sobre les sorpreses que depara el fet de fer-nos grans. Adreçat a famílies, grups d'amics, etc. Places: 20.
¿Jugamos con la Gramática? Taller a càrrec de Neus Vila (grup de recerca GIML) IP: Neus Vila, 60 min. (castellà). Horari: sessió 19:00 – 20:00 h.
Es tracta d'una xerrada-taller(¹) on es podrà observar com eren les gramàtiques antigues i com s'ensenyaven les llengües durant els segles XIX i XX a països diversos (Espanya i Amèrica Llatina) i comparar-ho amb el que es fa avui dia, mitjançant tests o exercicis.
(¹) Projecte Hispanograma (I+D), l'Investigador Principal Alfonso Zamorano de la Universidad de Córdoba, en el qual participem la Universidad de Granada i la Universitat de Lleida, per part del grup de recerca en Mediació i Lingüística de la UdL (GIML). L'activitat es realitzarà simultàniament a les tres universitats. Adreçat a nois i noies de 3r i 4t de la ESO i de Batxillerat. Places: 15.
Totes les activitats que es portaran a terme divendres, 27 de setembre tindran lloc al Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera (CCCT) del Campus de Cappont i són activitats pensades per a tots els públics.
Al llarg de la jornada, tota la informació es pot trobar actualitzada al web de la Researchers Night que mantindrà en actiu l'Institut INSPIRES.
Més informació a:
Organització: Universitat de Lleida. GREiA Research group: http://www.greia.udl.cat/
Notícia a la UdL: http://www.udl.es/ca/serveis/oficina/Noticies/Objectes-virtuals-cronotips-i-entrenament-cognitiu-a-la-Nit-dels-Investigadors/
Programa 2019: http://researchersnight.udl.cat/static/programa.pdf
Estigues a la última de totes les novetats seguint aquests comptes de la UdL:
Twitter Universitat de Lleida (UdL)